welcome to www.kayukelat.blogspot.com

Wednesday, January 5, 2011

tazkirah jalanan - curious - tak payah tak penting sangat

dah mula balik mempertikaikan tok guru nik aziz, oleh kerana tok guru nik aziz tak nafikan dan tak cakap apa yang terjadi dalam majlis santapan, orang kuat pas yang dulu kuat sangat akhirnya menjadi orang tak kuat pas, dulu banyak sangat kerja sampai semua kena buat, akhirnya terlampau letih dia tak jadi lagi orang kuat pas, akhirnya dia menjadi pembongkar sauh kapal. maklumlah kerja kerja dalam pas ni memerlukan komitment tinggi, cekal hati, degil, islam dan iman benda yang teratas sekali. sebab terlampau letih dan tak menang menang dalam perjuangan pas maka kenalah keluar dari menjadi orang kuat pas. akhirnya mengkritik pas sebab banyak benda yang pas tak buat sampaikan semua dipersalahkan kembali. masa tak cukup sebab kena tamrin, liqa, usrah, sekejap metting sekejap netting, sekejap facebook sekejap bertwitter maklumlah masa sikit je ada untuk diri sendiri, seluruh jiwa raga untuk perjuangan akhirnya lelah dan letih tak ada apa apa untuk keluarga, makin miskin ada makin susah nak mencari sesuap nasik, berhenti dulu jadi orang kuat pas, cari makan dulu ahh, lepas ni berjuang balik. akhirnya terus berhenti berjuang dan nampak segala kelemahan yang mana tak nampak sewaktu menjadi orang kuat pas.


sekarang sejak tak menjadi orang kuat pas, semua benda pemimpin pas buat kena tahu, sebab mursyidul am pas tak akan wujud kalau ahli pas tak ada, hebat bukan kenyataan dari bekas orang kuat pas, apa kerja dia buat sekarang sejak berhenti dari menjadi orang kuat pas, apakah menjadi orang kuat bebas atau menjadi orang kuat umno secara diam diam. kisah lama kelemahan pas ditulis untuk bacaan dan pengetahuan umum, mana tahu ada musuh ingin membayar harganya. sejak berhenti jadi orang kuat pas, barulah sedar yang pas ni buruk sangat dimatanya. usrah tamrin mesyuarat dah berkurangan dan bolehlah mencari kerja kerja yang sesuai, kerja apa sesuai selepas dah tak sibuk dengan usrah, tamrin mesyuarat, menulis kerja senang, tulislah apa apa yang patut agar dapat dibaca mana tahu boleh menaikkan nama. maklumlah pernah memegang nama orang kuat pas, nakhaie dulu pun pernah jadi naib presiden pas yang baru tahu buruknya pas selepas menyertai umno. umno rupanya hebat boleh bagi apa saja aku nak. nak kereta nak jadi YDP pun boleh. cakap memburukkan pas makin laku, jadual penuh balik tapi berbaloi baloiii, kepala agung banyak masuk, tidur pun atas kepala agung. apa salahnya menurut jejak langkah nakhaie yang hebat dalam pas.



kategori kenyataan tok guru nik aziz adalah kategori patut tahu, kenapalah nak tahu sangat apa yang berlaku, penting sangat ke kepada orang bukan kuat pas, apakah yang dia nak tahu sangat, tak payah tahu pun tak apa tak menjadi kudis gatal pun, kalau nak tahu sangat kenapa tak pergi tanya agung, apakah perbincangan yang dibualkan malam itu, agung menjemput dan tahu apa agenda sebenarnya. kenapa disusahkan tok guru nik aziz pula. encik zulperlis boleh bertanya terus kepada agung kenapa nak memeningkan kepala berfikir diluar kotak yang menyakitkan kepala. perasaan was was adalah jelmaan syaitan jadi untuk tidak berlaku was was apasalahnya en zulperlis pergi bertanya sendiri tuanku mizan sebab tok guru nik aziz dah tak nak kasik tahu kepada umum dan ahli pas terutama kepada encik zulperlis yang sudah tak menjadi orang kuat pas. orang kuat macam en zulperlis apa salahnya pergi buat temujanji dengan agung sebagaimana ayah saiful nak mengadap agung minta dipercepatkan kes bangang anaknya. jangan menyusahkan tok guru nik aziz lagi en.zulperlis.

kalaulah en.zulperlis bersyakwasangka dengan tok guru nik aziz apasalahnya en.zulperlis terus mengadap agung. tulisan enzulperlis sudah sampai tahap tak lagi mempercayai dan mempertikaikan tok guru nik aziz dalam hal pertemuan itu. apabila sudah mempertikainya dan meragukan kenyataan tok guru nik aziz en.zulperlis rasanya tak perlu bertanya pada tok guru lagi. atau en.zulperlis boleh berjumpa dengan yb fatah yang telah memulakan masalah ini. mungkin dia tahu butir bicara sebab dia tahu hari tu kedua tok guru pakai baju apa. kalau en.zulperlis boleh berjumpa yb fatah mungkin akan menyelesaikan masalah perasaaan ingin tahu enzulperlis sejak tak menjadi orang kuat pas. banyak masa sangat sekarang en.zulperlis sampai semua ingin tahu apa bual bicara yang dibualkan. dulu tak ada masa nak tahu sebab sejak berhenti jadi orang kuat pas masa dia terlampau banyak. sebelum terlupa enzul perlis boleh berfacebook dengan yb fatah, status terkini facebook yb fatah online 24/7/365 . ajukan apa yang ingin tahu, mula click i like dulu status terkini yb fatah selepas tu boleh berborak panjang nak medium chatting pun boleh apa. tak akan enzulperlis tak tahu it kot.

2 comments:

MalaysianDotCom January 5, 2011 at 10:47 PM  

mohon kongsi link dgn lu,tqblog ni sudah di link kan kat
http://malaysiandotcom.blogspot.com

Post a Comment

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP